The Lookout - Mirrored Box Installation at Loch Voil

The-Lookout-Mirrored-Box-Installation-at-Loch-Voil-3.jpg

FREE DOWNLOAD: A DETAILED GUIDE TO THE LOOKOUT, SCOTLAND.

By pressing the Download+ button you agree to receive our newsletter with the blog updates and free downloads

I remember It was the last day of September-Pavel’s birthday and our wedding anniversary. In order to celebrate both occasions, we went on a day trip to the Loch Voil in Loch Lomond National park to see “The Lookout”. The installation was on our bucket list for a very long time and finally, we made it there. Located in the heart of the Loch Lomond National Park, there is no public transport and the only way to get to this place is by car. The installation positioned between the two lochs surrounded by the hills, and it's truly hard to notice it at first as the mirrored surface reflects the surroundings and thus becomes almost invisible. It's got the two seats on the opposite sides framing the view of both Lochs. We sat there, sipped a tea from a thermos and gazed at the scenic view. We also made friends with the friendly hairy locals.

THE ARCHITECTURE

The mirrored cube has a timber frame structure clad in mirrored stainless steel and laminated to 12mm birch ply. The dimensions of the structure were determined by the standard sheet sizes (1220 x 2440mm) due to the budget constraints, also this approach minimised the amount of produced waste as it was the principal concern of the architects. The mirrored cube has carved out volumes that act as seating, to frame the views up Loch Voil and Loch Doine where other views are framed by the vertical panel. Every surface reflects the stunning landscape surroundings and thus creates the visual illusion of disappearing and reappearing from view as you move towards the object.

HOW TO GET HERE

The only way to get here is by your own means of transport. The visitor's car park is located at the nearby Monachyle Mhor Hotel which also welcomes walkers. They serve soup, sandwiches and freshly baked scones all day. The installation is in a 10-15 walking distance from the car park, the exact location is marked on the map-guide that's free to download.

Lookout-installation-04.png

Architects: Angus Ritchie + Daniel Tyler

Location: Balquhidder, Lochearnhead, Perthshire, FK19 8PQ

Client: Loch Lomond and Trossachs National Park

Cost: £5000

Project Year: 2014

Press play to see the full video of the box assembly and site installation

 

Pin for later!

Lookout-installation-03.png
 
 

More adventures at Loch Lomond and Trossachs: